Piyano Akordu Nasıl Yapılır?
Piyano nasıl akort edilir? Sorunusunu sürekli araştıran meraklı bir piyanist veya piyano öğretmeni olabilirsiniz! Piyano akordu için servet ödemenize gerek yok! Biraz araştırma yaparak ve faydalı makalemizi okuyarak, tabi ki biraz da beceri ile piyanonuzu kendiniz akort edebilmeniz artık mümkün!
Piyano Akordu İçin Gerekli Aletler
Piyano akordu için gerekli tüm aletleri borç alabilir, kiralayabilir ya da bütçeniz elvermesi durumunda satın alabilirsiniz. Bu işi bir profesyonel olarak yapanlar onlarca farklı alete ihtiyaç duyabilirken, piyano akort işini en basit ve kolay yoldan yapmak isteyenler bile en azından 150-200 lira civarı bir alet edevar bütçesini gözden çıkarmalıdır.
Örnek vermek gerekirse; gitar akort etmekte kullandığınız bir tuner cihazı piyanoda işe yaramayabilir. Bunun nedeni, piyano akort ederken çok hassas cihazlar kullanılmasıdır. Kullandığınız mikrofon, piyano akort cihazı, piyano akort yazılımı gerçekten çok hassas çalışmalıdır.
Özellikle bu kadar hassas cihazlar arıyorsanız bulmakta bir hayli güçlük çekebilirsiniz. Tavsiyemiz, bu tür cihazları internette aramanızdır.
Özellikle piyano akort cihazı satın alacak iken, iki katı para harcamaya hazırlıklı olun! Bunun sonucu olarak piyanonuzu ne kadar kolay akort ettiğinizi gördüğünüzde bize hak vereceksiniz..
Piyano Akort Etmek Ne Kadar Sürer?
Eğer piyano akort etmeye karar verdiyseniz şunu unutmayın ki, bu işi yapmanın en önemli unsurlarından biri özellikle bir profesyonel değilseniz bolca vakit ayırmanız! Amatör biri için piyano akort etmek ortalama olarak 3-4 saat sürebilir!
Tüm Aletler Hazır! Piyanomu Nasıl Akort Ederim?
Gerekli olan tüm araç gereçi aldınız. Şimdi piyanonuzu akort etmek için şu adımları izlemelisiniz; Öncelikle susturucuları takmadan, piyanonuzun sağ pedalına basınız. (bakınız: Piyano Pedalları Ne İşe Yarar?).
Piyano akorduna öncelikle orta piyano telinden başlamanızı öneririz. Akort edeceğiniz piyano teli hangisi ise bitişiğindeki tellere susturucu takmalısınız. Bunu yapmadan önce mutlaka piyanonun sağ pedalı basılı durumda olmalıdır.
Daha sonra akort etmek istediğiniz piyano teli ile ilişkili piyano tuşuna hafifçe basarak sesi satın almış olduğunuz akort cihazı ile analiz edin. İyi bir müzik kulağına sahipseniz, sesin farklılığını kendiniz de farkedebilirsiniz.
Daha önce bahsettiğimiz üzere akort etme işlemine orta telden başlayıp uçlara doğru gidin. Bu doğrultuda gittiğinizde çıkan sesin frekansı doğru olsa bile notaların ses harmonisinin bozulduğunu göreceksiniz.
Telleri akort ederken doğru tel üzerinde çalıştığınızdan emin olarak, diğer bir değişle yolunuzu kaybetmeden tek tek çalışmanızı öneririz.
Her bir telin bağlı olduğu civatayı ayarlarken çok yavaş hareket etmeye ve sesi analiz etmeye dikkat edin!
Özellikle bir profesyonel iseniz çıkan sesin doğruluğunu kulağınız ile bile algılayabilirsiniz!
Piyano Ne Kadar Sürede Akort Edilmelidir?
Piyano akordu ortalama olarak 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Bu süre piyanonuzun bulunduğu ortamın sıcaklığına, rutubetine ve güneş alış almamasına göre değişebilir. En iyi karar verme tecrübesini piyanonuz üzerinde iyi bir müzik kulağı edindiğinizde karar verebilirsiniz.
İzmir’de Piyano Kursu Mu Arıyorsunuz?
İzmir’de doğru ve kaliteli piyano kursuna kayıt olarak hem piyano satın alma konusunda, aynı zamanda piyano akordu hakkında doğru bilgiye yüz yüze görüşerek ulaşabilirsiniz!
Ayrıntılı bilgi için bağlantıyı ziyaret ediniz:
İzmir Piyano Kursu
Piyano Pedalları ve Kullanımı
Piyano çalmaya yeni mi başladınız? Henüz tuşlara ve notalara alışmaya çalışırken, piyano pedalları kafa karışıklığına mı yol açtı? Birlikte piyano tarihine hafif bir dokunuş yapıp, pedalların ilk ortaya çıkışından kullanım amacına kadar birlikte bir yolculuğa çıkalım!
Piyano, 1700’lü yılların başlarında İtalyan Cristofori tarafından icat edildiğinden bu güne değin, her geçen zaman daha fazla rağbet görüp pozitif yönde değişime uğramış, ses kapasitesi ve yetenekleri artmıştır. İşte tam da bununla bağlantılı olarak piyano pedallarının gelişimi piyanoya işlevsel bir yetenek kazandırmıştır.
Piyano Pedallarının İşlevi Nedir?
Piyano pedallarının asıl işlevine değinecek olursak, pedallar çıkan sesin sönmesine engel olmakla birlikte sesin tınlama süresini uzatmaktadırlar. Diğer bir deyişle, sese bir devamlılık ve anlam katarlar. Örneğin, piyanoda çalmış olduğunuz her farklı parçayı, pedal kullandığınız takdirde daha da zenginleştirebilir, o parçaya farklı tınılar ekleyebilirsiniz. Bunun anlamı şudur; pedal kullanımı piyanoda çaldığınız eserleri renklendirmektedir! İşte tam da bu nedenden dolayıdır ki tarihte bir çok ünlü piyanist piyano pedallarına “piyanonun ruhu” demiştir.
Bu bağlamda, zamanın bir çok ünlü müzikologları, kuramcıları ve bestecileri pedalın çok tutumlu kullanımına taraftardılar. Pedal kullanımında aşırıya kaçılması durumunun teknik yetersizlikleri örtme amacı taşıdığını savunulur. Buradan anlaşılabileceği gibi, pedal kullanımı uzmanlık ve titizlik ister.
Piyanoda İşlevsel Kaç Pedal Vardır?
Güncel olarak piyanolarda kaç pedal var dersek işlevsel 3 farklı pedal vardır diyebiliriz. Bunlar : Sağ pedal, sol pedal (“una corda” pedal) ve orta pedaldır (“sostenuto” pedal). Genellikle konsol tipi piyanolarda orta pedal bulunmaz; ancak bunun yerine sabit bir susturucu ya da egzersiz amacı gören bir pedal bulunur.
Piyanoda Sağ Pedalın Görevi
Piyanoda sağ pedal, adından da anlaşılabileceği gibi piyano pedallarının en sağında bulunur. Sağ pedalın fonksiyonu bir nevi piyano tellerinin titreşimini engelleyen susturucu etkisine dayanır. Pedala basıldığı anda keçeler tellere baskı yapar ve piyanodan çıkan ses güçlendirilmiş olunur. Notada sağ pedal kullanımını gerektiren yerlerde P *, Ped * işaretlerine yer verilmektedir.
Sağ pedalın piyanoda kullanılması 3 farklı şekilde olmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak:
- Sesten önce pedalın kullanılması ile, parçanın suslarla ayrılan bölümlerinin başında devam etmeden önce yumuşak bir geçiş etkisi meydana gelir. Yani ilk çıkacak seste yumuşak bir etki yapar.
- Sağ pedala nota ile aynı anda basılması durumuna “ritmik pedal” adı da verilmektedir. Asıl amaç parçada ritimleri belirginleştirip bazı akor ya da notaları vurgulamaktır. Genellikle marş veya dans müziği tarzı müziklerde belirli aksanlı notaların tonu arttırılabilir ve parça zenginleştirilebilir.
- Pedala notadan hemen sonra basılması durumuna ise terminolojide “legato” ya da “senkop” pedal denmektedir. Bu pedalı kullanmak genellikle iyi bir müzik bilgisi ve hassasiyet gerektirmektedir. Senkop pedalın kullanım tekniği armoni değiştikçe kaldırılıp akabinde tekrar basılmasına dayanır. Böylece pedal kullanımı ile akorlar arasında bir bağlantı kurulabilir.
Piyanoda Sol Pedalın Görevi
Bilindiği üzere piyanoda her bir nota için çekiçler 3 ayrı tele vurarak bir ses elde eder. Sol pedal kullanıldığında ise bu çekiçler 2 yada bazı piyano türlerinde sadece 1 tele vurarak sonuçta çıkan sesin yumuşamasına neden olur. Bu nedenden dolayı sol pedal İtalyanca’da tek tel anlamını taşıyan “una corda” şeklinde anılır. Notada ise bu “una corda” kelimelerinin baş harfleri olan U.C. harferini gördüğümüzde sol pedala basılması gerektiği anlaşılmaktadır. Pedaldan ayağın kaldırılması gereken durumlarda yine İtalyanca’da 3 tel anlamına gelen “tre corde”nin kısaltması olan T.C. harflerine yer verilir. Sol pedal sağ pedal ile birlikte de kullanılabilinir ve en çok cümlenin başında basıldığında en iyi sonuç elde edilmektedir.
Piyanoda Orta Pedal
Piyanoda orta pedal, sağ ve sol pedaldan farklı olarak pedal grubunun ortasında konumlanır. Kullanım amacı ise parçada uzatılması gereken sesleri tutmaktır. Bu yüzdendir ki orta pedal ile başlangıçtaki sesler uzatıldığında, ince ses alanındaki notalar rahat bir biçimde çalınma imkanını bulur. Bu yönü ile orta pedal piyanoda önemli bir işlev görmektedir.
Unutulmamalıdır ki piyano çalarken hangi pedalı kullanırsanız kullanın amaç doğru yerde ve doğru teknikle kullanmak olmalıdır. Bu şekilde kullanıldığında çalınan eser zenginleşir ve renklenir. Aksi durumlarda pedal kullanımı asla piyano çalınırken yapılan hatalar gizlenmek için kullanılmamaldır. Bu yönüyle, pedal kullanımı ile ilgili öğrenme ve öğretme süreçleri, tümüyle piyano öğrenme sürecinin en kritik aşamalarından biri de sayılabilir.
Şimdi gelin öğretici videomuzu birlikte izleyelim:
Piyano Pedalları Ne İşe Yarar?
Piyano pedalları, piyano hakkındaki tüm teknik bilgiler ve piyano eğitimi hakkında en güncel bilgileri hemen ücretsiz alın!
Piyano Kursu İzmir
Piyano Nasıl Korunur ve Temizlenir?
Piyanoya en iyi şekilde bakmak, temizlemek ve korumak ömrünü uzatmakta şüphesiz ki oldukça yararlı olacaktır. Bu başlık altında piyanomuzu nasıl temizleriz, nasıl korur ve ömrünü uzatırız sorularını yanıtlayacağız.
Piyano Nereye Yerleştirilmelidir?
Piyanomuzu korumaya öncelikle piyanoyu doğru konumlandırmaktan başlayabiliriz. Yeni aldığımız bir piyanoyu evimizde sıcaklık değişimlerinden en az etkileneceği ve direk olarak güneş almayan bir yere koymalıyız. Piyanoyu koyduğumuz yer ile duvar arasında ortalama olarak 5-10 cm bir boşluk olmalı ve piyano rutubet alan bir yerden uzak tutulmalıdır. Bir diğer konu piyanonun ahşap aksamına bulunduğu yerdeki haşereler zarar verebileceğinden, piyanomuzu koyduğumuz yer mutlaka ilaçlatılmalı, gerekirse etrafa naftalin vb. güve ve böcek kovucu ilaçlar konmalıdır.
Piyano Temizliği Nasıl Yapılır?
Piyanomuzun bakımı için en gerekli noktalardan biri de piyano temizliğidir. Temizliği yaparken:
- Adımda piyanomuzun kaba tozu tuşların üzeri ve etrafı dikkatlice evlerde kullandığımız tüyden yapılma toz temizleme araçları ile temizlenir.
- Adımda mutlaka mikrofiber bir bezi hafifçe nemlendirerek fildişi tuşlar hafifçe temizlenmelidir.
- Adımda yine mikrofiber bir bez az miktar deterjan veya sirke damlatılmış temiz bir kasedeki su ile nemlendirilerek plastik aksam ve tuşlar tekrar temizlenir. Bu işlemde kullandığınız mikrofiber bezlerin asla renkli olmamasına dikkat edin. Zira bezin rengi piyanonuza geçebilir.
Piyano Cilalanmalı Mıdır?
Piyanonuzu sadece ihtiyacı duyulduğunda cilalayınız. Temiz bir cilalama süngerine ya da çizmeyen bir beze hafifçe cilayı püskürtüp piyanonuza uygulayınız. Kullanacağınız cila kesinlikle aşındırıcı olmamalıdır.
Piyano Bakımı ile İlgili Diğer Notlar
Piyanonuzun tüm aksamlarını tozdan ve rutubetten korumak için piyanoyu kullanmadığınız tüm zamanlarda kapağını kapalı tutmanız önemlidir. Kullandığınız piyano eğer akustik bir piyano ise yani elektronik değilse, 6-8 ayda bir bakıma götürmenizi ve akort ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Piyanonuzun üstüne kesinlikle sıvı içeren bir bardak ya da tabak koymamanız da diğer hatırlatmalarımız arasında olacaktır!
Piyano Bakım ve Temizlik Kılavuzu
Piyano Kursu İzmir
Piyano Kursu İzmir olarak sizlere sahip olduğunuz piyanonuzun bakımı ve korunması için gerekli tüm bilgileri ücretsiz olarak sunmaktan keyif duyarız.